• B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 116 , Cluj Napoca 400604, jud. Cluj
  • office@emft.ro

Gyermekfilozófia Szakosztály

Gyermekfilozófia Szakosztály

Programterv (2009-2010)

  1. Összeírni, felmérni pontosan azokat a helyszíneket (város, iskola, óvoda, osztály, csoport), ahol választható tantárgyként tanítottak már Gyermekfilozófiát (Filozofie pentru copii, vagy más elnevezés alatt pl. Omul si Societatea).

  2. Február folyamán megszervezni egy találkozót: tapasztalatcsere, beszámoló a program (Philosophy for Children, ezentúl PFC) romániai alkalmazásáról (román kollegák meghívását is tervezzük). Javasoljunk időpontot és helyszínt!

  3. Magyar és idegen nyelvű bibliográfia összeállítása „Gyermekfilozófia” témakörben. Kis könyvtár létrehozása, belföldi és külföldi (fontosabb és hozzáférhető oktatási anyagok) kiadványok megvásárlása (pályázat útján, ha lesz rá lehetőség)

  4. Népszerűsítő előadások szervezése különböző városokban, iskolákban, melynek végén felmérnénk van-e igény PFC tematikájú továbbképzésre. A képzésre jelentkezhetnének óvónők, tanítók, valamint bármilyen szakos tanárok (akik saját tantárgyaik oktatásában és osztályfőnöki órákon hasznosíthatják ezt a módszert). Első állomások: Torda (nov. 21), Szamosújvár, Brassó.

  5. Konferencia (Kolozsvár): Gyermekfilozófia ma. A gyermek az oktatásban (május 15-22 közötti héten valamelyik nap pl. május 20) magyarországi szakemberek meghívásával. Meghívásunknak biztosan eleget tesz (visszajelzett már, hogy ebben a periódusban tudna jönni) Dr. Demeter Katalin az ELTE Tanító- és Óvóképző Főiskolajának Társadalomtudományi tanszékéről, aki a PFC program magyarországi adaptációjáról fog beszélni: Gyermekfilozófia és a társadalomtudományok oktatása Magyarországon.

Tervezett meghívottunk még Dr. Lovász Andrea (Szeged): Gyermekfilozófia és gyermekirodalom témában, Dr. Békés Vera: A „gyermek” és a „gyermekkor” változó képei. Újdonságok a szociálpszichológia, és a tanuláselméletek terén.

(Gyermeklélektan területéről kolozsvári szakembereket is meghívni). Előadást tart még Kerekes Erzsébet (BBTE): A PFC program romániai adaptációja.

Jelentkezni lehet március 30-ig a konferencia meghirdetett tematikájával kapcsolatosan az előadás címével és rövid kivonatával Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. (Megvizsgálásra javasolt témák: Hogyan tanítsunk ma logikát, filozófiát, polgári műveltséget, stb.? Az osztályfőnöki óra, a választható tantárgyak problematikája óvodától egyetemig. Hogyan tovább? Akár kerekasztal-beszélgetést is szervezhetünk a konferencia végén e kérdés mentén. Be kell vonnunk a tanfelügyelőségről is kompetens személyt).

 

Rendezvényeinkre szívesen látunk mindenkit. A szakosztályban való részvételi szándékot e-mailben szíveskedjenek jelezni. A PFC programról érdeklődőknek (azoknak, akik keveset vagy semmit nem tudnak róla) elküldhetem e-mailben a BBTE tanévnyitó konferenciáján (Fogalom és kép) tartott előadásom vázlatát (Kerekes Erzsébet: Gyermekfilozófia). 

Kolozsvár, 2009. nov. 13.

Kerekes Erzsébet:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.