• B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 116 , Cluj Napoca 400604, jud. Cluj
  • office@emft.ro

Filozófiai est Nagyváradon: Vágy, szenvedély, szerelem

Poszt-posztmodern korunk egyik tulajdonsága, hogy az emberek nehezen tájékozódnak kapcsolataikban, nehezen ismerik és uralják vágyaikat, érzelmeiket. Egy jeles francia gondolkodó, Gilles Deleuze szerint az európai ember mára „fáradt vágyógéppé” vált. Valóban így volna?

Dr. Egyed Péter e gondolatkörben mozgó előadásában a filozófia, irodalom és pszichoanalízis területéről származó klasszikus perspektívák és érvek segítségével kívánja megvilágítani vágyainkkal, szenvedélyeinkkel kapcsolatos megértési lehetőségeinket, valamint azt, hogy azokkal bánni mennyire segít hozzá belső és külső szabadságunk felépítéséhez. De korántsem állítja, hogy filozófiai szempontból minden feltérképezhető és elemezhető, ellenkezőleg, minden szerelemben a legfontosabb, ami benne különös és partikuláris, és ami miatt egy életen át titokzatos személyiségformáló erő lehet.

Az eseményre melyet a PKE Filozófia tanszéke és a Lectio Kulturális Egyesület szervez, május 30-án délután 18 órától kerül sor a nagyváradi Moszkva kávézó kiállítótermében (Moszkva u., régi nevén Szilágyi Dezső u., 8.). Az esemény szervezői ez alkalommal is szerettetel várják a téma  iránt érdeklődő hallgatóságot.

(nmd.ro)

 

A BBTE Magyar Filozófiai Intézete vendégtanári szemináriumai

A BBTE Magyar Filozófiai Intézete vendégtanári szemináriumainak keretében május 29-én, kedden és 30-án, szerdán  Garai Zsolt és Zuh Deodáth, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatói, kolozsvári doktorandusz és magiszterit végzett hallgatók közreműködésével A manifeszt kép fogalma az analitikus filozófiában és ennek fenomenológiai párhuzamai címmel szövegelemző szemináriumokat tartanak az egyetem I. emeleti Böhm Károly termében. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A szemináriumok programja:

Kedd, május 29.

 

10-12 óra, Böhm Károly terem

Wilfrid Sellars: Philosophy and the Scientific Image of Man /PDF/

Előadó: Garai Zsolt (Pécsi Tudományegyetem, BTK)

A szöveget felvezeti: Papp Levente doktorandusz

 

14-16 óra, Böhm Károly terem

Edmund Husserl: Az európai tudományok válsága. II. kötet, „III. melléklet” („A geometria eredete”)

Előadó: Zuh Deodáth (Pécsi Tudományegyetem, BTK)

A szöveget felvezeti: Csergő Antal doktorandusz

 

Szerda, május 30.

 

10-12 óra, Böhm Károly terem

Edmund Husserl: „Teleológia a filozófiatörténetben" /PDF/+ „Abszolút és relatív ősalapítás megkülönböztetése /PDF/, in: Az új Husserl. Szemelvények az életmű ismeretlen fejezeteiből

Előadó: Zuh Deodáth (Pécsi Tudományegyetem, BTK)

A szöveget felvezeti: Részeg Imola doktorandusz

 

14-16 óra, Böhm Károly terem

Előadó: Garai Zsolt (Pécsi Tudományegyetem, BTK)

A szöveget felvezeti: Gergely Alpár MA

 

Támogassa az EMFT tevékenységét!

Az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság elnöksége köszönetet mond azoknak, akik személyi jövedelemadójuk két százalékát a Társaság működésének támogatására ajánlották fel.

Amennyiben Ön is egyetért az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság célkitűzéseivel, kérjük, járuljon hozzá személyi jövedelemadójának 2%-val az EMFT tevékenységeinek finanszírozásához.

A kérvény innen letölthető.