2011. decemberi EMFT-hírlevél PDF Nyomtatás E-mail

 

Hírlevél [PDF]

 
Megjelent a Többlet 2011 évi 1, 2, 3. száma PDF Nyomtatás E-mail

 

 

 

A Többlet ára lapszámonként 10,00 lej. Tagdíjfizető tagjaink továbbra is térítésmentesen juthatnak a kiadványhoz. Alább a 2011. év lapszámainak tartalomjegyzéke olvasható.

Bővebben...
 
Fogalom és kép III. – tanévnyitó konferencia a BBTE filozófia karán (Krónika) PDF Nyomtatás E-mail

A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Filozófiai Intézete és az Erdélyi Magyar Filozófia Társaság tanévnyitó konferenciája idén harmadszorra dolgozta fel fogalom és kép viszonyát. Az eseményről a filozófia kar első éves hallgatói számolnak be. A XXI. században a nyelvi fordulatot követő képi fordulat mibenlétének és következményeinek azonosítását megkísérlő rendezvény idén három párhuzamosan folyó szekcióra osztva zajlott (1. Technikai csatornák, kultúra, irodalom; 2 Logikai és kognitív perspektívák; 3. Kép, mozgókép.), alternatívákat biztosítva az érdeklődőknek, több perspektívából nyílt rálátás a témára. Néhányan, első éves hallgatók elhatároztuk, nem engedjük elillanni a gondolatokat, és beszámolunk a számunkra érdekes előadásokról. Nevezhetjük ezt akár az előadások szubjektív áttekintésének: közös munka - a párhuzamos szekciók párhuzamos értelmezése.

 

Bővebben...
 
Kiváló minősítés a BBTE Filozófia Szakának PDF Nyomtatás E-mail

Az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium országos szintű felmérését követően elkészült az egyetemek és az ezek keretében működő szakok, diszciplínák új rangsorolása. Ennek megfelelően a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Filozófia Szaka "A" minősítést kapott. A 2011-2012-es tanévre érvényes osztályozást a minisztérium a tanügyi törvény 193. cikkelye illetve a 789/2011-es kormányhatározat alapján végezte. A teljes rangsorolás itt megtekinthető.


 
Beszámoló a VII. Hungarológiai Kongresszus filozófiai szekcióinak tevékenységéről PDF Nyomtatás E-mail

A Kongresszus filozófiai szekciói tematikájának meghatározásakor abból indultunk ki, hogy a magyar/magyar nyelvű filozófia a nemzeti művelődés bizonyos korszakaiban jelentős szerepet játszott magának a nemzeti művelődésnek, a nemzeti nyelvnek a tudományos eszményeknek, iskolakultúrának, intézményeknek  és természetesen iskolakultúrának az alakulásában. Ezt az elképzelést igazolták a két szekció, a Magyar Századforduló- és a Magyar felvilágosodás és kantianizmus szekciók előadásai is.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

8. oldal / 9