• B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 116 , Cluj Napoca 400604, jud. Cluj
  • office@emft.ro

EMFT a sajtóban

Filozófia és kikapcsolódás Csíkszépvízen 2010. július 13. Krónika

Egyértelműen sikeresnek nevezték a szervezők a július 5. és 8. között a Hargita megyei Csíkszépvízen rendezett nyári filozófus tábort, amely a szakmai kérdések megbeszélésén kívül kívül kikapcsolódási lehetőségeket és szórakoztató programot is biztosított a résztvevőknek.

A három napos rendezvényt ebben a formájában harmadik éve rendezték meg. Zuh Deodáth, a  kolozsvári  Babeş-Bolyai Tudományegyetem Filozófia szakának óraadó tanára, a szervező csapat tagja a Krónikának nyilatkozva elmondta: a tábor mintegy ötven résztvevőjének többsége – mintegy 80 százalék –  filozófia szakos egyetemi hallgató, mesterképzős, doktorandusz, középiskolai tanár, vagy filozófiát végzett egyéb szakmabeli volt. „Úgy próbáltuk összeállítani a tábor programját, hogy a nyáriegyetem-jellegű, szakmai blokkok mellett laza, szórakoztató elfoglaltságok, például filmvetítés, kirándulás is tarkítsák a tábor életét. Ezenkívül arra is figyeltünk, hogy a szigorú értelemben vett szakmai témák – ezt az idén Maurice Merleau-Ponty filozófiájának néhány vonatkozása jelentette – mellett olyan, szélesebb körű érdeklődésre számot tartó kérdések is terítékre kerüljenek, mint a feminizmus, a férfiuralom, nők és férfiak helyzete a politikában” – mondta Zuh Deodáth. Vitatréning is szerepelt a programpontok között, a kreatív írás műhely keretében pedig egy filozófiai gondolatokra épülő színdarab megalkotása volt a feladat, az elkészült művet pedig elő is adták a résztvevők – tette hozzá.

Demeter Attila, a BBTE filozófia szakának adjunktusa úgy vélekedik: egy ilyen nyári tábor vonzereje abban rejlik, hogy mindig érdekes akadémiai tevékenységet folytatni nem akadémiai közegben, ráadásul olyan emberek is eljönnek, akik valamilyen módon kapcsolatban állnak ugyan a filozófiával, de például egy szakmai konferencián nem vesznek részt. „A szabadidős programok közelebb hozzák egymáshoz az embereket, és a szakmai kérdések mellett egyéb dolgokról is kellemesen el lehet beszélgetni” – nyilatkozta Demeter a Krónikának. Elmondta: olyan egykori hallgatók is részt vettek, akik azóta messzire eltántorodtak a szakmától, és például cégvezetők lettek, de akik valamilyen mértékben továbbra is érdeklődnek a filozófia ügye iránt. „Értelmesen hozzászóltak a beszélgetésekhez. és jól érezték magukat. Számomra ez volt benne a legkellemesebb meglepetés” – mondta.

Külön beszélgetés témája volt a középiskolai filozófiaoktatás, a tanárok továbbképzési lehetőségei, illetve a tanügyi törvény vitájának eredményei. „Kiemelt figyelmet szentelünk a filozófia középiskolai oktatására és a tanárokra, főként amiatt, hogy a permanens tanügyi reform miatt egyre lehetetlenebb a helyzetük” – fejtette ki Demeter Attila. A szakember szerint ebből a szempontból is fontos a filozófus nyári tábor. A tábor egyik szervezője az egy évvel korábban megalakult Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság (EMFT) volt, ezt eredetileg kimondottan a középiskolai tanárok érdekeinek érvényesítésére tervezték – mondja Demeter. Az EMFT időközben szakmai ernyőszervezetté alakult, de továbbra is keresi a megoldási módozatokat a középiskolai tanárok problémáira. „A kolozsvári BBTE-n folyó filozófusképzés továbbra is szakmai központnak számít, de az akadémiai munkán kívül egyre erősebb az a tendencia, hogy megszervezzük és intézményesítsük a kapcsolatokat az úgymond belső és külső emberekkel, ebben pedig ennek a nyári tábornak is fontos szerepe van” – tette hozzá.

Az idei filozófus nyári szakmai tábor megszervezését a a BBTE Filozófia szakának magyar tagozata, a Bolyai Társaság, a Szülőföld Alap, a Communitas Alapítvány és a Pro Philosophia Alapítvány támogatta.

Szerző: Fall Sándor

Készült: 2010. július 13.